رسم فارسی
شماره 3 : بلاک باستر
علیرضا نیکبخت- در این سبک خطوط صاف و سطوح پهن و چهار گوش، فرم نوشته را میسازد. نوشته ها بسیار ساده و خواناست و در آنها از رنگ آمیزی تخت با دو یا سه رنگ محدود استفاده میشود.در این سبک افکتهای پیچیده وجود ندارد و معمولا از دور گیری پهنِ تک رنگ یا گاهی پرسپکتیو ساده استفاده میشود .این سبک باعث می شود حروف سنگین و قوی شوند. هدف از بلاکباسترها، پوشاندن یک فضای بزرگ در مدت زمان کوتاه است.
در اوایل دهه هفتاد میلادی در نیویورک، بعد از اینکه سبک برادوی یا Broadway style که توسط TOPCAT 126 از فیلادفیا وارد گرافیتی شد، حروف به این سبک باعث ایجاد سبک های دیگر و حتی تکامل یافتن حروف سبک های blockletters, leaningletters و blockbusters شد. پس بطور کلی بلاک باستر را میتوان از استایل های اولیه گرافیتی نویسی دانست .
غلطک با دسته بلند و سطل رنگ های بزرگ، اصلی ترین ابزار این سبک هستند. (نکته: سبک های متفاوتی با تکنیک و ابزار غلطک یا رولر اجرا میشوند و باید توجه داشته باشیم که این سبک ها با هم اشتباه گرفته نشوند) دیوارهای بزرگ هدفهای خوبی برای این سبک هستند . هوشمندی گرافیتی نویس در انتخاب دیوار میتواند خیلی در تاثیرگذاری و دیده شدن کار تعیین کننده باشد.
اگر بخواهیم بلاک باسترها را در ایران بررسی کنیم، خارج از دنیای گرافیتی و در بخش تبلیغات، اول دیوارنویسی های جادهای که تبلیغات اسم کارگاه ها یا کارخانه ها روی دیوارهای بزرگ هستند به یاد میآیند زیرا شباهت فرمی زیادی دارند. اما بحث ما در چهارچوب گرافیتی نویسی و اصول آن است. در ایران آنطور که به بقیه سبک ها پرداخته شده، این سبک به نسبت کمتر اجرا شده است.
حدود سال های ۱۳۹۳ شمسی ۲۰۱۳ میلادی سالی بوده که چند کار بلاک باستر در ایران اجرا شده. "خاموش" و "نیروان" گرافیتی نویس هایی بوده اند که بلاک باستر را بصورت فارسی اجرا کرده اند. "مستر من" هم چند کار بلاک باستر با حروف انگلیسی دارد. "هشوار" یک کار خیلی بزرگ در اکباتان اجرا کرد و تقریبا کل دیوار اکباتان پوشیده شد.
اما نکته بسیار جالب این که از زمانی که ما استارت پیش نویس این مقاله را زده ایم یعنی سال ۲۰۲۰ میلادی چند کار بلاک باستر اجرا شده است که خود میتواند شروع فاز جدیدی از گرافیتی نویسی در ایران باشد. بیشترین اجرا توسط کرو های گرافیتی انجام شده. اینروزها شاهد رقابت گروههای گرافیتی اینبار با ابعاد بزرگتر هستیم. فارسی نویسی در این سبک خیلی خیلی محدود بوده و عموم کارها با حروف انگلیسی هستند.
این مساله خود سوالی ایجاد میکند که چرا کار با حروف فارسی کمتر انجام میشود؟؟ قطعا اولین جواب به دلیل نام کرو های گرافیتی در ایران است که بیشتر اسم های انگلیسی دارند. Exit گروهی بوده که از گذشته تا امروز اجرا هایی با این سبک داشته., Tosterz , kkc , wordgame ,vnc TBK,گروه هایی بوده اند که اخیرا بلاک باسترهایی را اجرا کرده اند.
نام هایی که برده شد قطعا همه ی گرافیتی کارانی نیستند که در ایران این سبک را اجرا کرده اند و اینها محدود به بررسی ما هستند. اگر شما هم اثری در این سبک اجرا کرده اید، برای ما ارسال کنید تا به آرشیو تصاویری که ضمیمه این مقاله میکنیم اضافه شود. و در نهایت امیدواریم فارسی نویسی در این سبک بیش از پیش اجرا شده تا شاهد پیشرفتهای داخلی در این سبک نیز باشیم.