بررسی گونه ها و سبک های گرافیتی در ایران
بررسی ابعاد های مختلف گرافیتی در ایران
گرافیتی روزی از ابتداییترین فرمش که تگ زدن یا امضا روی سطوح بود شروع شد و امروز آنچنان ابعاد گستردهای پیدا کرده است که به سختی میتوان آن را در دسته بندیهای بخصوص جای داد!
در روزهایی که رقابت بین گرافیتی نویسان به اوج خود رسیده بود، کلمهی "استایل" (Style) بین آنها مطرح شد و سپس سعی کردند با ارتقاء فرم و ایجاد سبکها و تکنیکهای جدید، خود را نسبت به دیگر گرافیتیکارها متمایز کنند. از آن زمان تا به امروز میبینیم که گرافیتی هرروز ابعاد وسیعتری نسبت به گذشته پیدا کرده و این روند همچنان نیز ادامه دارد.
انتخاب و تعیین فری وال ها معمولا به این شکل اتفاق می افتد که شهرداری از پاک کردن گرافیتی در یک منطقه خسته میشود و پس از جدالی طولانی در نهایت تصمیم میگرد دیوار ها را با گرافیتی نویس ها قسمت کند!"
گرافیتی به معنای نوین و امروزی آن از دوران طلایی و رشدش عبور کرده بود و به ایران رسید.
گرافیتی در ایران ابتدا یک ترجمه و کپی ناقصی از استایل غربی بود؛ اما رفته رفته با شروعِ فارسی نویسی و استفاده از موتیفهای سنتی توانست تا حدی هویت پیدا کرده و بومی سازی شود. جریانِ گرافیتی بعد از گذشت حدوداً دو دهه از تولدش در ایران، طبیعتاً امروز با پیشرفت زیادی نسبت به گذشته و در سبکهای مختلفی در جریان است.
مجله گرافیتی ایران با هدف آشنایی مخاطب ایرانی و صورتبندی و مستند سازی جریان گرافیتی در ایران، قصد دارد با انتشار مجموعه مقالاتی با عنوان "رسم فارسی" به معرّفی و بررسی گونهها و سبکهای موجود در گرافیتی ایران بپردازد. در این راستا هر مقاله به یک سبک یا گونه از گرافیتی اختصاص داده میشود که در ابتدا به تعریف و بررسی ریشههای آن سبک در جهان و سپس به بررسی آن در ایران پرداخته خواهد شد. این مقالات همچنین با معرفی هنرمندان و نمایش نمونه کارهایی اجرا شده از آن سبک همراه خواهد بود. ضمناً سعی میشود اطلاعات اولیهای نیز در هر بخش ارائه گردد تا مخاطبی که آشنایی کمتری با گرافیتی دارد، دچار سردرگمی نشود.
این دستهبندی ما براساس معیارهای جهانی در گرافیتی خواهد بود و سپس به نمونه های خاص در ایران میپردازیم .
از شما دعوت میکنیم که مجموعه مقالاتِ "رسم فارسی" را دنبال کرده و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
(کلمه رسم فارسی در تصویر بالا توسط گرافیتی نویس نور طراحی شده است)
