گرافیتی و چالش با متریال
بخش دوم
احمد رضا بیدگلی _ در شرایط نابسامان اقتصادی که با آن رو به رو هستیم چطور میتوان از متریال با کیفیت و مقرون به صرفه در خلق یک اثر گرافیتی بهره جست؟ در ادامه پیشنهاداتی داریم که اکثر گرافیتی کاران ایرانی نیز برای کاهش هزینه ها و در عین حال بالا بردن کیفیت اثرشان از آنها بهره می گیرند. پیش از شروع باید به این نکته توجه کرد که اگر اسپری رنگ را ابزار اصلی خلق گرافیتی می دانند دلیلش این است که اسپری، سرعت خلق اثر را بالا می برد و امکان ایجاد افکت های رنگ بخصوصی را به فرد می دهد.
از آنجایی که در ایران معمولا آثار گرافیتی که برای خلق آن نیاز به زمان کافی و ایجاد افکت های رنگی است در اسپاتهای نسبتا امن و مکان های کم رفت و آمد خلق می شود، دیگر مسئله سرعت عمل چندان مطرح نیست پس میتوان از متریال های دیگری به جای اسپری استفاده کرد و برای ایجاد افکت های رنگی از تعداد محدودی اسپری نیز بهره گرفت. 1. استفاده درست از اسپری های بی کیفیت! اسپری های ایرانی اکثرا نه از نظر اقتصادی به صرفه هستند و نه کیفیت رنگ مطلوبی به ما می دهند. همچنین دارای فشار زیادی هستند، کنترل کردن رنگ آنها مشکل است و در کشیدن خطوط ریز و ظریف هم شدیدا رایتر را دچار چالش می کنند!
اما برای ایجاد برخی افکت ها و دیتیل های که فقط با اسپری ایجاد می شود و همچنین بخاطر افزایش سرعت عمل در خلق اثر، گرافیتی کار ها مجبور هستند از این اسپری ها استفاده کنند! از اسپری های ایرانی بخصوص در شرایطی که اسپری پر هست، بهتر است برای پر کردن بخش داخلی اثر استفاده کرد نه خطوط ظریف. اگر یک اسپری معمولی ایرانی را که تازه خریده اید و پر است برای کشیدن خطوط بیرونی استفاده کنید، با مشکل جدی روبرو خواهید شد ! رایتر های ایرانی معمولا از اسپری کاسپین و گاها دوپلی و یا اسپری های ایرانی که مقداری از رنگ و گاز آن خارج شده برای کشیدن خطوط بیرونی کار استفاده می کنند چرا که فشار اسپری در آنها قابلیت کنترل بیشتری دارد.ساختن استنسیل کپ هم میتواند برای ایجاد خطوط نازک کاربردی باشد.
2. قلم مو و رنگ های ساختمانی: رنگ های پلاستیک یا اکرلیک را فراموش نکنید بخصوص رنگ پلاستیک که از اکرلیک نیز ارزان تر است! این رنگ ها پایه آب هستند که این ویژگی سهولت استفاده از آنها را افزایش میدهد. از قلم مو های مخصوص نقاشی برای کشیدن خطوط و رنگ زمینه کار خودتان میتوانید استفاده کنید، این قلم مو ها کنترل رنگ آمیزی را بسیار راحت تر میکنند. از قلم مو های پهن تر نیز میتوانید برای رنگ بک گراند و یا زمانی که میخواهید مساحت زیادی را پر کنید استفاده کنید. استفاده از رنگ های ساختمانی از اسپری نیز مقرون به صرفه تر است و کیفیت رنگ بهتری نیز به شما می دهد. همچنین بی نهایت رنگ را می توانتهیید خودتان بسازید و دیگر با محدودیت رنگی که در اسپری ایرانی وجود دارد مواجهه نمی شوید؛ هرچند که سرعت خلق اثر شما را به شدت پایین می آورد.
3. غلتک: برای رنگ کردن یک سطح با مساحت زیاد ، بهترین و بصرفه ترین ابزار قابل حمل، غلتک رنگ هست. با یک سطل رنگ اکرولیک یا پلاستیک و مقداری آب میتوانید سطح زیادی را در زمان بسیار کوتاه رنگ کنید.
4. ماپ های دست ساز: این ماژیک های دست ساز هرچند زیاد در خلق اثر گرافیتی نقشی ندارد اما برای امضا زدن (تگ) به شدت کار آمد هستند و شما میتوانید خودتان این ماپ ها را بسازید؛ جوری که با نمونه های مشابه خارجی چندان هم تفاوت کیفیت نداشته باشند! گاها از ماپ ها نیز میتوان برای کشیدن خطوط در خلق اثر گرافیتی استفاده کرد؛ البته اگر رنگ خروجی آن خیلی رقیق نباشد.
5. پیست آپ: پیست آپ یکی از انواع گرافیتی است که گرافیتی کار اثرش را روی کاغذ هایی در ابعاد نسبتا بزرگ یا متوسط می کشد و با قلمو و دیگر ابزار نقاشی مثل ماژیک و غیره آن را رنگ آمیزی کرده، سپس کاغذ را روی دیوار های شهر می چسباند. پیست آپ یکی از بصرفه ترین روش های خلق اثر گرافیتی محسوب می شود. در مقاله "پیست اپ و استیکر" بطور تخصصی تر به پیست آپ پرداخته شده که میتوانید در مطالب گذشته ما این مقاله را مطالعه کنید.
6. ابداع روش های جدید: پر کردن اسپری های خالی شده مونتانا: برخی از گرافیتی رایتر ها با روش بخصوصی و با استفاده از کپ های خاص اسپری مونتانا، رنگ اسپری های ایرانی را به داخل قوطی خالی مونتانا وارد می کنند و به عبارتی اسپری مونتانا را دوباره شارژ می کنند! هرچند که روش چندان ساده ای نیست اما در شرایطی که وضعیت اقتصادی نامناسب است و امکانات کم، این خلاقیت ها شکل می گیرد و به آرتیست در خلق آثارش کمک می کند.
استفاده از پودر های رنگ: میرزا حمید یکی ازهنرمندان خیابانی ایران است که آثار جالب توجه، ساده و تک رنگی بر دیوارهای شهر تهران می کشد. او برای خلق آثارش از خاک سرخ و یک قلم مو استفاده می کند. باتوجه به این باید عنوان کنیم که استفاده از پودرهای رنگی نیز یکی از روش های کارآمد و ارزان برای خلق اثر است که هنرمند می تواند از آن با ترکیب مواد دیگر در کارش استفاده کند.پودر لاجورد ، پودر اُخرا و دیگر رنگ ها ، پودر رنگ هایی هستند که از رنگ فروشی ها میتوانید تهیه کنید.
گرافیتی صرفا کشیدن حروف یا نقاشی با اسپری بر دیوار نیست. مهم نیست از چه ابزاری برای کشیدن اثر استفاده می کنید، مهم این است که شما مستقل، در شهر و خیابان آثارتان را به نمایش بگذارید! حتما روش های دیگری مثل استفاده از سمپاش و غیره نیز هست که ما در اینجا به آنها اشاره ای نکرده ایم.. بنابراین شما نیز میتوانید چنانچه روش کار آمد و بصرفه ای برای خلق اثر گرافیتی میشناسید در اینجا معرفی کنید تا مورد استفاده دیگران نیز قرار گیرد.
***
درقسمت سوم این مطلب آثاری از گرافیتی کاران ایرانی را با هم مرور می کنیم و متریالی که برای خلق آن استفاده کرده اند را مورد بررسی قرار می دهیم.