گرافیتی و چالش با متریال
بخش اول
احمد رضا بیدگلی _ بارها شنیده و دیده شده که علاقه مندان به گرافیتی در ایران ،که آگاهی چندانی نسبت به این کار نداشته اند هزینه های زیادی صرف خرید ابزار درجه یک گرافیتی کرده اند چون فکر می کردند که خلق یک اثر گرافیتی قوی نیاز به ابزار ویژه ای دارند! قطعا نمیتوان اهمیت کیفیت متریال در خلق یک نقاشی را نادیده گرفت، اما چه چیزی باعث القای این تفکر شده است که برای خلق یک اثر زیبا در گرافیتی باید اسپری فلان برند خارجی را داشت؟
بی شک تبلیغات هوشمندانه و پر زرق و برق این برند ها در شبکه های اجتماعی بسیار تاثیر است. اما قبل از هر چیزی اجازه بدهید یک بار شرایط کار یک گرافیتی نویس در یک کشور اروپایی را با شرایط کار یک گرافیتی نویس در ایران مقایسه و بررسی کنیم. بطور مثال ما کشور ایتالیا را به عنوان یک کشور اروپایی در نظر گرفتیم و شرایط اقتصادی و مالی و همچنین فضای گرافیتی آن را مورد بررسی قرار دادیم.
حقوق یک فرد در ایتالیا ماهانه (با 8ساعت کار در روز و دو روز تعطیلی در هفته) بطور متوسط 1200 یورو خواهد بود و قیمت اسپری مونتانا (بدون احتساب انواع آن و بطور میانگین) 3.5 یورو است.در برابر آن حقوق یک نفر در ایران طبق قانون کار 2میلیون 604 هزار تومان است. قیمت اسپری مونتانا در ایران حدود 130 هزار تومان می باشد، که با جمع تفریق ساده می بینیم که با یک ماه حقوق در ایتالیا حدود 304 اسپری مونتانا میتوان خرید و با یک ماه حقوق در ایران حدودا فقط 20 اسپری مونتانا یا 58 اسپری دوپلی ، یا 200 اسپری کاسپین و یا 289 اسپری معمولی ایرانی میتوان خرید!
یعنی حتی اگر یک گرافیتی کار در ایران با اسپری معمولی ایرانی نیز کار کند شرایط سخت تری فقط از نظر مالی نسبت به همتای ایتالیایی خود خواهد داشت(هرچند که اسپری های مونتانا هم 100 میلی لیتر بیشتر از اسپری های ایرانی، رنگ دارد و بخاطر کیفیت بالا و پوشش رنگ عالی در مصرف رنگ نیز بسیار کم مصرف تر از اسپری ایرانی هستند.) در واقع اگر اسپری مونتانا در ایران با قیمت 8هزار و 500 تومان عرضه می شد، بدون در نظر گرفتن سایر هزینه های روزمره زندگی میتوان گفت که شرایط برابری با یک گرافیتی کار درایتالیا داشتیم.
خوب است که بدانید، قیمت 3.5 یورو برای اسپری نقاشی هم چندان قیمت کمی برای یک شهروند در کشور اورپایی محسوب نمیشود و به همین دلیل گرافیتی آرتیست های حرفه ای در کشور های اروپایی (نه فقط آن تعداد شاخص درهمه دنیا شناخته شده هستند بلکه اکثر گرافیتی آرتیست هایی که بصورت مداوم گرافیتی کار می کنند) برای تامین هزینه های گرافیتی خودشان اسپانسر دارند. بنابراین استفاده مطلق از اسپری خارجی و دیگر محصولات برند های تولید کننده ابزار گرافیتی در ایران، کارعقلانی نیست مگر آنکه شما حداقل درآمد ماهیانه 39میلیون تومان داشته باشید!
البته از این نکته هم نباید غافل شد که عشق و علاقه به گرافیتی ، همواره جزصرف هزینه برای خالقان اثر چیزی برای آنها به همراه نداشته و این کار آنها را بسیار با ارزش تر می کند، همین باعث می شود که گرافیتی کاران ایرانی بعضا برای ایجاد یک افکت رنگی بخصوص و یا برای ایجاد یک رنگ منحصر به فرد از اسپری های با کیفیت خارجی نیز بصورت محدود در کارهایشان استفاده کنند و این در شرایطی اتفاق می افتد که گرافیتی کار هیچ گزینه جایگزین کم قیمت تری برای خود پیدا نمی کند!
گاها استفاده محدود و هوشمندانه برخی گرافیتی کاران ایرانی از اسپری های مونتانا در کارهایشان، آنچنان جلوه خاصی به اثر آنها می دهد که برخی از مخاطبان به اشتباه گمان کنند که کل کار با اسپری مونتانا کشیده شده است، در این شرایط یا با پیش داوری گرافیتی کار را فردی مرفه می پندارند و یا فکر می کنند که تمام اثار با کیفیت گرافیتی در ایران با اسپری مونتانا کشیده شده است.
اما در شرایط نابسامانه اقتصادی که با آن رو به رو هستیم چطور میتوان از متریال با کیفیت و مقرون به صرفه در خلق گرافیتی بهره جست؟ ما در ادامه پیشنهاداتی داریم که در حال حاضر اکثر گرافیتی کاران ایرانی برای کاهش هزینه ها و در عین حال بالا بردن کیفیت اثر از آنها بهره می گیرند. در بخش دوم این مطلب به مرور این پیشنهادات میپردازیم.باما همراه باشید ...